top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıOp. Dr. Ali Gemici

HÄ°STEROSKOPÄ° NEDÄ°R? NASIL YAPILIR?

Oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen ve rahim içinden görüntü almayı sağlayan histeroskopi birçok tanıyı koyabilmeye yarar. Bu yönteme dair işlem süresi, hangi amaçlarla uygulandığı ve kimler için uygun olduğu gibi çok detay vardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Gemici güvenli histeroskopi uygulamasının tüm detaylarını sizler için anlattı.

 

İçindekiler



Histeroskopi nedir ve ne için yapılır?

Histeroskopi, histeroskop adlı cihazın vajina aracılığıyla vücuda yerleştirilerek rahim içinin görüntülenmesi işlemidir. Cihazın ucundaki kamera rahim içindeki yapıları monitöre yansıtır ve böylece uzmanların detaylı değerlendirme yapabilmesine olanak tanır. Tanı ya da tedavi amacı ile yapılabilir. Rahim içindeki şekil bozuklukları, perde yapısı ya da polip benzeri oluşumlar histeroskopi ile rahatça görülebilir. Miyom gibi yapılar ise histeroskopi sayesinde vücuttan alınabilir.

Histeroskopi kimlere uygulanır?

Histeroskopi işlemi farklı fonksiyonlarından dolayı birçok hastaya uygulanabilir. Güvenilir ve düşük riskli bir işlem olduğu için de sıklıkla kullanılır. Kanama, adet düzensizliği, birden fazla düşük yaşanması, kısırlık, ağrı, rahim içinin yapışık olması, miyom veya polip gözlenmesi gibi durumlarda hastaya uygulanabilir.

Histeroskopi adetten kaç gün sonra yapılır?

Histeroskopi işlemi sırasında kanama olması istenmez. Çünkü kan görüntü almayı zorlaştırır. Ancak adetten sonra çok beklendiği takdirde de rahim içi duvarı kalınlaştığı için yine işlem etkinliği azalır. Bu nedenle adet başlangıcından ortalama 10 gün sonra, yani adet bitimi üzerinden yaklaşık 3-4 gün geçtiğinde bu işlem uygulanır. Bu zamanın seçilmesinin bir diğer nedeni de bu günlerde hamilelik ihtimalinin olmamasıdır.

Histeroskopi acı verir mi?

Histeroskopi hastada hafif bir rahatlama hissi uyandıracak anestezi ile uygulanabilir. Ancak hiç anestezi verilmeden de yapılabilir. Çünkü acı veren bir işlem değildir. Ancak her hastanın acı eşiğinin farklı olması nedeniyle anestezi belli düzeyde tercih edilebilir. Rahim içinde uygulanacak işlem de bunu belirleyen bir faktördür. Kesme, yakma gibi işlemler uygulanacaksa anestezi işlemine yüksek ihtimalle başvurulur.

Histeroskopi yaptıranlar nelere dikkat etmelidir?

Histeroskopi işlemi sonrasında belirli miktarda kanama olması normaldir. Miyomun çıkarılması sonrasında nispeten fazla kanama da görülebilir. Ancak adet kanamasından daha fazla ve 2 haftadan uzun süren kanama durumlarında mutlaka uzmana başvurmak gerekir. İşlem sonrası kramp dışında ağrı olması da beklenmez. Ciddi bir ağrı yaşanması durumunda da uzmanı bilgilendirmekte fayda vardır. Kanama durduğunda günlük aktivitelere ve cinsel yaşama dönülebilir.

Bakireler de histeroskopi yapılabilir mi?

Histeroskopi işlemi bakirelere de rahatça uygulanabilir. Kızlık zarı olarak bilinen yapısının üzerinde bir açıklık olduğu için histeroskop buradan kolayca geçebilir.

Histeroskopi fiyatları ne kadardır?

Histeroskopi iki türde uygulanır. Diagnostik histeroskopi tanısal amaçla uygulanan türüdür ve daha basit bir yöntemdir. Ofis histeroskopi de denen bu tür, lokal anestezi ile kolay bir şekilde ve daha küçük aletlerle gerçekleştirilebilir. Operatif histeroskopi ise ameliyathane ortamında cerrahi bir işlem gibi yapılır. Genel anestezi ile rahim ağzı genişletilerek ve başka bir cihazın da kullanımı ile uygulanabilir. Bu iki işlem türünün fiyatları değişkenlik gösterir. Çok zor bir işlem olmasa bile çeşitli komplikasyonlara neden olabileceği için histeroskopi işlemini tecrübeli ellerin yapması gerekir. Farklı uzmanlar bu işlemi değişik fiyatlarla uygulayabilir.









143 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page