top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıOp. Dr. Ali Gemici

RAHİM İÇİ POLİPLER ve HİSTEROSKOPİK POLİP TEDAVİSİ

Vücudun farklı yerlerinde oluşabilen polipler rahim içinde de gözlenebilir. Rahim içi poliplerinin çeşitli belirtileri vardır. Histeroskopik polip tedavisi ile kolayca tedavi edilebilir.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Gemici, rahim içi polipler ve histeroskopik polip tedavisi hakkında bilgi verdi.

 

İçindekiler



Rahim içi polip nedir?

Rahim içinde oluşan polipler. Kökenini genellikle rahim zarından alır. Yaygın olarak küçük yapıdadır ve iyi huylu olarak nitelendirilir. Ancak özellikle menopoz dönemi sonrasında oluşan poliplerin kötü huylu olup olmadığına dair araştırılması gerekir. Rahim içi polipin neden oluştuğu tam olarak belirlenemese de fazla östrojen hormonu salgılanması bir etken olarak görülür. Hemen her yaştan kadında rastlanabilen bir rahatsızlık olmakla beraber çoğunlukla 29-59 yaş aralığında görülür.

Polip belirtileri nelerdir?

Polip hiçbir belirti vermeyebilir. Kısırlık gibi çeşitli rahatsızlıklar araştırılırken polip varlığı tesadüfen fark edilebilir. Ancak kanama en çok yaşanan belirti türüdür. Adet dönemlerinin oldukça yoğun geçmesi veya düzensiz olması, adet dışında kanamalar yaşanması, anormal düzeyde vajinal akıntı oluşması, cinsel ilişki sırasında ağrı hissi ve menopoz sonrasında kanamalar olması polip varlığını işaret edebilir. Kısırlık da bazen polipten kaynaklanabilir. Bu belirtiler varsa bir uzmana başvurulmalı ve sebebi araştırılmalıdır.

Histeroskopik polip eksizyonu nedir?

Polipin histeroskopi yöntemi ile rahimden çıkarılması işlemidir.

Histeroskopik polip ameliyatı nasıl yapılır?

Ucunda kamera bulunan histeroskop cihazı rahim içine yerleştirilir ve rahim içindeki polipler görüntülenir. Belirlenen polipler de rahimden uzaklaştırılır. Bu yöntem hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılabilir. İşlemi gerçekleştiren uzmanın uygun gördüğü şekilde hastaya genel veya lokal anestezi uygulanabilir. Ağrılı bir işlem değildir. Risk durumu da az denebilir. Ancak histeroskopi sırasında vücuda bir sıvı verildiği için bu sıvının miktarı doğru ayarlanmalıdır. Aksi takdirde vücut bu sıvıyı emebilir ve vücut sıvısında bir problem ortaya çıkabilir. Bu nedenle tecrübeli bir uzmanın uygulaması gerekir.

Histeroskopik polip ameliyatı ne kadar sürer?

Genellikle 15-20 dakikada bile tamamlanabilir. Ancak 30 dakika sürebilen işlemler de vardır. Genel olarak bakıldığında oldukça kısa süreli bir operasyondur.

Rahimde polip ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Polip ameliyatı sonrası anormal bir kanama veya ağrı olması beklenmez. 10-15 gün sürebilen ve adet kanamasına benzeyen bir kanama normaldir. Ancak daha uzun süren veya daha fazla miktarda bir kanama gözlenirse mutlaka uzmana bilgi vermek gerekir. Ameliyat sonrası normal hayata devam edilebilir fakat ağır işlere ve cinsel yaşama ise kanama bittikten sonra devam etmek uygundur.

Histeroskopi ile polip ameliyatı fiyatı ne kadardır?

Histeroskopi ile polip ameliyatı fiyatı bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Polip boyutu, sayısı ve poliplerin risk durumu bu faktörlerdendir. Poliplerin tamamen yok edilebilmesi ve bu işlem sırasında herhangi bir komplikasyon oluşmaması adına dikkatle uygulanması önemlidir. Bu nedenle histeroskopik polip tedavisi için işinin ehli bir uzmana muayene olmak gerekir. Uzmanın bilgi ve tecrübesi de fiyat üzerinde etkili olabilir.






821 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page