TÜP BEBEK AŞAMALARI NELERDİR?
- Op. Dr. Ali Gemici
- 13 Mar 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022
Tüp bebek tedavisinde kullanılacak yöntem ve ilaç dozları belli aşamalarda belirleniyor. Her biri birbirinden kritik öneme sahip tüp bebek aşamalarının bu alanda uzmanlaşmış bir hekim liderliğinde ve multidisipliner bir ekip yaklaşımıyla yürütülmesi tedavi başarısı açısından büyük önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Gemici, tüp bebek tedavi aşamaları hakkında bilgi verdi.
İçindekiler

Tüp bebek aşamaları nelerdir?
Tüp bebek tedavi sürecini 6 aşamada açıklamak mümkündür. Bu aşamalar şu şekilde sıralanmaktadır:
1) İlk Muayene ve Çiftin Değerlendirilmesi
İlk muayenede çiftlerin temel kısırlık nedeni belirlenir. Sürecin en önemli aşamasını bu kısım oluşturmaktadır. Yumurtalık uyarılma protokolü ve ilaç dozları da bu aşamada belirlenir.
2) Yumurtalıkların Uyarılması
Bu sürece adet döngüsünün hemen başında yapılan iğnelerle başlanır. Yapılan seri ultrason takipleriyle hem rahim iç duvar kalınlığı hem de yumurtalık içerisinde gelişen foliküller takibe alınır. İdeal boyuta ve olgunluğa ulaşan foliküller çatlatılarak toplanmaya hazır hale getirilir.
3) Yumurtaların Toplanması
Yumurta toplanması işlemi özel bir merkezde anestezi altında yapılır. Bu işlem öncesinde aç olmak önemlidir. Uygun anestezi işlemi sonrasında ultrason eşliğinde yumurtalar toplanır. Alınan yumurtalar embriyoloji laboratuvarına teslim edilir.
4) Mikroenjeksiyon veya Klasik Tüp Bebek Yöntemiyle Döllenmenin Sağlanması
Yumurtalar elde edildikten sonra alınan spermlerle bir araya getirilmesi işlemi iki türlü yapılmaktadır. Klasik yöntemde spermler ve hazırlanmış olan yumurta özel bir ortamda bir araya getirilerek embriyo elde edilmesi hedeflenirken; mikroenjeksiyon yönteminde seçilen sperm yumurta içerisine özel bir teknikle bırakılmakta ve embriyo elde edilmesi hedeflenmektedir.
5) Anne Adayına Embriyo Transferi
Bu aşama tüp bebek tedavi sürecinin son aşamasıdır. Burada elde edilen embriyolar yakın takip altına alındıktan sonra belirli kalite ölçütlerine göre sınıflandırılırlar. Kalite ve sayı durumlarına göre transfer günü ve zamanı kurgulanmaya çalışılır. Bu değerlendirmelerin bir diğer amacı da implantasyon penceresini yakalamaktır. Embriyo transferi için idrar kesesinin dolu olması işlem konforunu artırmaktadır.
6) Gebelik Testi
Embriyo transferinden 10-12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak sürecin başarılı olup olmadığı teyit edilir.
Tüp bebek aşamaları kaç gün sürer?
Tüp bebek aşamaları kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber yumurta geliştirme süreci yaklaşık 8-12 gün arası sürmektedir. Bu sürecin sonunda yeterli hacimde foliküller elde edildikten sonra çatlatma işlemi yapılır. Ardından 36 saat sonra olgunlaşan yumurtalar toplanır.
Tüp bebekte en önemli aşama nedir?
Tüp bebekte en önemli aşama ilk görüşmede yapılan değerlendirmedir. Sonrasında embriyo elde edilme süreci de bir o kadar kıymetlidir. Laboratuvar kısmı ise işin mutfağını oluşturmaktadır.
Tüp bebekte adetin ikinci günü ne yapılıyor?
Tüp bebekte adetin ikinci günü ultrason eşliğinde hem rahim gövdesi hem de yumurtalıklarda bulunan antral folikül sayısı belirlenir. Bu değerlendirme neticesinde uygulanacak tüp bebek tedavi protokolü ve ilaç dozlarıyla ilgili karar ve planlama yapılır.
Comentarios